Οδηγίες προετοιμασίας ενδοσκοπήσεων

Ενδοσκοπήσεις ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού (Γαστροσκοπήσεις, Κολοσκοπήσεις) με άριστη ανοχή, χωρίς οποιαδήποτε δυσανεξία, ΑΝΩΔΥΝΑ, με απόλυτη ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

instructions

Οδηγίες προετοιμασίας για κολονοσκόπηση με: ​

forms

Φόρμες Συγκατάθεσης​

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κολονοσκόπηση

Είναι μία διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται για έλεγχο κατά μήκος του παχέος
εντέρου. Αυτό γίνεται με τη δίοδο ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου μικρής διαμέτρου το οποίο εισέρχεται δια του ορθού στο κόλον. Έτσι ο Ιατρός είναι σε θέση να διαπιστώσει οποιεσδήποτε ανωμαλίες δυνατόν να υπάρχουν. Εάν κριθεί αναγκαίο κατά την διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ληφθεί ανώδυνα, μικρό βιοψιακό δείγμα ιστού για λεπτομερή ιστολογική εξέταση. Επίσης μέσω της ενδοσκόπησης μπορεί να επιτευχθεί και θεραπευτική αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει: αφαίρεση πολυπόδων, θεραπεία αιμορραγούντων αγγείων καθώς και διαστολή στενωμένων περιοχών του παχέος εντέρου. Τα ενδοσκόπια πριν κάθε χρήση απολυμαίνονται και αποστειρώνονται με αυτοματοποιημένο ειδικό πλυντήριο.

Για να πετύχουμε ένα καθαρό οπτικό πεδίο, το κόλον πρέπει να είναι άδειο από κόπρανα. Θα σας δοθεί ένα ήπιο καθαρτικό διάλυμα το οποίο πρέπει να πιείτε μια μέρα πριν την εξέταση. Είναι απαραίτητη η ολονύκτια νηστεία. Γι’ αυτό μην φάτε και μην πιείτε τίποτε μετά το βράδυ. Αν πρέπει να λάβετε κάποια φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας, και εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο να λάβετε φάρμακα, πιείτε μόνο λίγο νερό. Αποφύγετε να πάρετε ασπιρίνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη σκευάσματα καθώς και σίδηρο πριν την εξέταση.

Ο Ιατρός και η νοσηλεύτρια αδελφή θα σας εξηγήσουν τη διαδικασία και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας. Παρακαλείστε να μας ενημερώσετε για ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ που λαμβάνετε, ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ, άλλες προηγηθείσες ενδοσκοπικές εξετάσεις και τυχόν ιστορικό ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ή /και ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ σε ΦΑΡΜΑΚΑ. Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα ειδικό ένδυμα και να αφαιρέσετε τα γυαλιά σας και τις τεχνητές οδοντοστοιχίες σας. Μπορεί να σας δοθεί ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή για να σας ηρεμήσει και να υποβοηθήσει την εξέταση. Ενώ θα βρίσκεστε σε άνετη θέση στην αριστερή σας πλευρά ο ιατρός θα περάσει το ενδοσκόπιο στο ορθό και ακολούθως στο παχύ έντερο. Υπάρχει περίπτωση να νιώσετε κάποιες κοιλιακές κράμπες και πίεση από τον αέρα που θα εμφυσηθεί στο έντερο σας. Αυτό είναι φυσιολογικό και θα περάσει γρήγορα. Ίσως σας ζητηθεί να αλλάξετε θέση κατά τη διάρκεια της εξέτασης με τη βοήθεια της νοσηλεύτριας. Η εξέταση διαρκεί 15‐30 λεπτά.

Θα παραμείνετε στο χώρο του ιατρείου για 30 λεπτά, μέχρι να αποδράμει η επίδραση των φαρμάκων. Υπάρχει περίπτωση να αισθάνεστε ήπιο άλγος και μετεωρισμό που θα υποχωρήσουν σύντομα. Μη φάτε ή πιείτε τίποτε τουλάχιστον 1‐2ώρες μετά το τέλος της ενδοσκόπησης. Αν σας χορηγήθηκε ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή, ο συνοδός σας πρέπει να σας οδηγήσει στο σπίτι. Για το υπόλοιπο της ημέρας μην οδηγήσετε.

Η κολοσκόπηση σπανίως εγκυμονεί κινδύνους όπως αντιδράσεις από τα φάρμακα, αιμορραγία ή διάτρηση. Αυτές οι επιπλοκές δεν είναι συχνές, εν τούτοις χρειάζονται γρήγορη θεραπεία ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς. Να ενημερώσετε αμέσως τους Ιατρούς ή τη νοσηλεύτρια του Ιατρείου εάν έχετε έντονο, οξύ πόνο, πυρετό, συνεχή αιμορραγικά κόπρανα ή συνεχείς εμέτους μετά από την εξέταση.

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς ή την Νοσηλεύτρια του εργαστηρίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

12Δακτυλοσκόπηση

Είναι μία διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται για έλεγχο του οισοφάγου, του
στομάχου και του 12δακτύλου. Αυτό γίνεται με τη δίοδο ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου μικρής διαμέτρου που εισέρχεται από το στόμα μετά από ενέσιμη σπασμολυτική φαρμακευτική αγωγή. Έτσι ο Ιατρός είναι σε θέση να διαπιστώσει οποιεσδήποτε ανωμαλίες που δυνατόν να υπάρχουν. Εάν κριθεί αναγκαίο κατά την διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ληφθεί ανώδυνα, μικρό βιοψιακό δείγμα ιστού για λεπτομερή εργαστηριακή και ιστολογική εξέταση καθώς και για την ανίχνευση του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Επίσης μέσω της ενδοσκόπησης μπορεί να επιτευχθεί και θεραπευτική αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει: αφαίρεση πολυπόδων, θεραπεία αιμορραγούντων αγγείων καθώς και διαστολή στενωμένων περιοχών του οισοφάγου, στομάχου ή 12δακτύλου. Τα ενδοσκόπια πριν κάθε χρήση απολυμαίνονται και αποστειρώνονται με αυτοματοποιημένο ειδικό πλυντήριο.

Είναι απαραίτητη η ολονύκτια νηστεία. Γι’ αυτό μην φάτε και μην πιείτε τίποτε μετά το βράδυ. Αν πρέπει να λάβετε κάποια φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας, και εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο να λάβετε φάρμακα, πιείτε μόνο λίγο νερό.

Ο Ιατρός και η νοσηλεύτρια θα σας εξηγήσουν τη διαδικασία και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας. Παρακαλείστε να μας ενημερώσετε για ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ που λαμβάνετε, ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ, άλλες προηγηθείσες ενδοσκοπικές εξετάσεις και τυχόν ιστορικό ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ή /και ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ σε ΦΑΡΜΑΚΑ. Θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τα γυαλιά σας και τις τεχνητές οδοντοστοιχίες σας. Ένα τοπικό αναισθητικό σε μορφή σπρέι θα ψεκαστεί στο στόμα και τον φάρυγγα. Μπορεί να σας δοθεί ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή για να σας ηρεμήσει και να υποβοηθήσει την εξέταση. Ενώ θα βρίσκεστε σε άνετη θέση, ο Ιατρός θα περάσει το ενδοσκόπιο από το στόμα στον οισοφάγο. Το επιστόμιο θα προφυλάξει τα δόντια σας. Το ενδοσκόπιο δεν θα εμποδίσει την αναπνοή σας, ούτε θα προκαλέσει πόνο. Η εξέταση διαρκεί 5‐10 λεπτά.

Θα παραμείνετε στο χώρο του ιατρείου για 30 λεπτά, μέχρι να αποδράμει η επίδραση των φαρμάκων. Αρχικά θα αισθάνεστε για λίγο ένα αίσθημα αιμωδίας στον στοματοφάρυγγα. Μη φάτε ή πιείτε τίποτε μέχρι να επανέλθει το αντανακλαστικό της κατάποσης (τουλάχιστον 1‐2ώρες μετά το τέλος της ενδοσκόπησης). Υπάρχει περίπτωση να αισθάνεστε ήπιο τυμπανισμό αλλά θα περάσει αμέσως μετά. Αν σας χορηγήθηκε ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή, ο συνοδός σας πρέπει να σας οδηγήσει στο σπίτι. Για το υπόλοιπο της ημέρας μην οδηγήσετε.

Η ενδοσκόπηση σπανίως εγκυμονεί κινδύνους όπως αντιδράσεις από τα φάρμακα, αιμορραγία ή διάτρηση. Αυτές οι επιπλοκές δεν είναι συχνές, εν τούτοις χρειάζονται γρήγορη θεραπεία ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς. Να ενημερώσετε αμέσως τους Ιατρούς ή τη Νοσηλεύτρια του Ιατρείου εάν έχετε έντονο, οξύ πόνο, πυρετό, συνεχή αιμορραγικά κόπρανα ή συνεχείς εμέτους μετά από την εξέταση.

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς ή την Νοσηλεύτρια του εργαστηρίου.

Scroll to Top
Scroll to Top
Skip to content